kolmapäev, 15. oktoober 2014

Esimesed reaalsed katsed luua e-raamat

Täna 15.oktoober on aeg esitada link, kus on siis olemas ka kättesaadav e-raamat. Esmajoones otsustasin hoopis proovida Issuu keskkonda. Väidetavalt väga lihtne kasutada.



Kui tavaliselt on failide loomisel ja kusagile esitamisel puuduseks OpenOffice kasutamine, siis seekord mitte. Kuigi ideealis peaks suutma OpenOffice ühtlustuda MSOffice´ga, siis reaalsus on ikka midagi muud. Vormistus ei püsi paigal, teksti võib tekkida kummalisi märke jne.

Peale Issuu kontole sisselogimist alustasin kohe olemasoleva faili üleslaadimist. Esimesed katsed ebaõnnestusid. Põhjuseks, et failid olid rtf ja doc formaadis. Salvestasin siis faili ümber odt formaati. Selle üleslaadimine õnnestus ja minut hiljem oligi põhimõtteliselt e-raamat olemas. Oma üllitist sirvides avastasin aga, et ilmselt ühest formaadist teise ümber salvestamise käigus oli vormistus taas paigast ära läinud. Nii sai siis paar korda Issuu keskkonnast fail kustutatud ning uuesti üles laetud,
Esimesel korral võttis kustutamine veidi aega, sest koht, kuhu on vaja panna linnuke, ei hakanud kuidagi silma. Leidsin ka selle lõpuks ning rohkem probleeme ei tekkinud.

Teiseks katsetasin ka ühe olemasoleva pdf failiga. Sellega ei tekkinud samuti mingeid probleeme. Ilmselt see keskkond ongi kõige enam pdf´ile mõeldud.

Kiire ja lihtne keskkond on küll. Kiiresti saab oma töö üles laadida. Peale valiku "Publish Now" hakkab keskkond tegelema konvertimisega, kuid kasutajana avaneb mul kohe võimalus jagada linki läbi sotsiaalmeedia ja e-posti. Samuti saan ise kohe oma faili lehitseda, pealkirjastada oma dokument ning lisada sissejuhatuse. Muide üleslaadimisel saab määrata, kas teed selle faili teistele allalaaditavaks. Kui soovid, et lugejad saaksid kommenteerida ning tekstis olemasolevad lingid toimiksid, peab ostma tasulise versiooni.

Kui oleksin tahtnud luua põneva kaanekujunduse, siis selle oleksin pidanud ennem faili üleslaadimist selle ära tegema. Failis oli ka sisukord, kuid seda ei saa kasutada selliselt, et klikin vastavale peatükile ja saangi kohe vastava peatüki juurde. Mõnd pisiviga avastades ei saa seda jooksvalt korrigeerida. Tuleb fail ära kustutada, siis teha failis muudatused ja uuesti üles laadida. Fotod peaksid ka juba failis olemas olema. Videosid ei saa lisada.

Kokkuvõtteks.
Selles keskkonas e-raamatu loomine on igav. Samas kui on oluline ainult avaldatav sisu ning jagamise võimalus, siis kasutaksin ise ja soovitan teistelegi.  Kui eesmärgiks oleks luua midagi omanäolist, siis tahaks rohkem vaeva näha. Kujundada esikaant jne.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar